Optreden Daan van den Hurk met Fotoplayer: Metropolis

Optreden Daan van den Hurk met Fotoplayer: Metropolis

17 februari u u Museum Speelklok Volwassenen

Tegenwoordig kunnen we ons een film zonder geluid niet meer voorstellen, maar vroeger was dit wel anders.

Stap 17 februari terug in de tijd en kom kijken naar de stomme film Metropolis, die tot leven komt met live muziek van de Fotoplayer. De Fotoplayer wordt deze avond bespeeld door niemand minder dan de bekende filmpianist Daan van den Hurk.

In de periode tussen de opkomst van het filmtheater en de invoering van de sprekende film waren stomme films erg populair. Vaak werden in theaters pianisten, simpele pianola, kleine ensembles of orkesten ingezet om de film te begeleiden, maar er werd ook gezocht naar mogelijkheden om de geluidseffecten uit te breiden. De American Fotoplayer Company bouwde een instrument waarmee meerdere geluidseffecten mogelijk werden door een druk op een knop of het trekken aan een koord. Bovendien bevatte dit instrument – de ‘Fotoplayer’ – een piano, enkele registers orgelpijpen en percussie-instrumenten, waardoor het een heus eenmansorkest werd!

Metropolis 
In een gigantische ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2027 (toen de verre toekomst) komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse. Hierdoor dreigt de futuristisch ogende bovengrondse stad vernietigd te worden. Freder (Gustav Fröhlich), de zoon van de grote heerser, probeert met behulp van de profetes Maria (Brigitte Helm) een catastrofe te voorkomen. Om een opstand in de kiem te smoren, bouwt de bovenklasse een robot die sprekend lijkt op Maria.

De film Metropolis van regisseur Fritz Lang is de eerste sciencefictionfilm ooit gemaakt en was op vele vlakken zijn tijd ver vooruit. Sindsdien heeft de film nog altijd niet aan actuele kracht ingeboet.

Praktische informatie
Prijzen en tijden worden binnenkort bekend gemaakt.