Biografie

 

Daan van den Hurk (1987) is pianist, componist en filmpianist. Hij studeerde vier maal cum laude af als jazz pianist (BMus in 2010, tijdens welke hij in 2008 de tweede prijs van de Holland Casino Jazz Awards behaalde), klassiek pianist (BMus in 2011 en MMus in 2014) en componist (MMus in 2014) aan Het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn Master-examen soleerde hij zelf tijdens de première van zijn Piano Concerto I. Hij studeerde onder meer bij Bert van den Brink (van wie hij al snel het predikaat ‘uitzonderlijk’ kreeg), Cor Bakker, Hans Eijsackers, Henry Kelder en Jeroen D’hoe.

Daan speelt concerten door Nederland als solist en in duo’s en ensembles, met werken uit het repertoire, maar juist ook vaak als vertolker van onbekende, nieuwgeschreven en eigen werken. Ook soleerde hij bij verschillende Nederlandse orkesten. Daarnaast speelt Daan als filmpianist op vele festivals en evenementen door heel Europa. Daan organiseert en produceert zijn eigen concertserie Zolderkamertjesklassiek, waarbij hij elk concert één of meerdere musici uitnodigt om samen een bijzonder programma samen te stellen.

Zijn loopbaan als filmpianist, begeleider van films uit het ‘stille tijdperk’, begon bij de masterclass van de Giornate del Cinema Muto, waarna hij jaarlijks als filmbegeleider terugkeerde. Naast de Giornate (Pordenone Silent Film Festival) speelde hij eerder bij o.m., Bristol Slapstick Festival, Loud Silents Finland, Cinema Museum Londen, Louis Hartlooper Complex in Utrecht  en het EYE Filmmuseum en werkte hij o.m. samen met Chaplin-biograaf David Robinson. Daan is directeur en oprichter van het Nederlands Silent Film Festival, een jaarlijks festival dat plaatsvindt in Pand P Eindhoven.

2

Portret: Claudia Hoejenbos

Daan heeft twee cd’s uitgebracht: ‘Insert Coin Here‘ voor piano en soundtrack en ‘Allerlei Fantasieën‘ voor piano solo. Zijn compositie Sonatine in Blue staat op de cd ’20 Years of Blues’ van Marcel Worms.

 

Als (klassiek) solist of als onderdeel van een duo/ensemble of voorsteling speelde al onder meer bij TivoliVredenburg, Frits Philips Eindhoven, Klassiek in ’t Veen, University of South Florida, Festival het Havikconcert, Toets des Tijds, TivoliVredeburg, Stadsschouwburg Groningen, “Vierde Internationale ontmoeting voor Jonge Pianisten” van Centro de Estudios Pianisticos, Parktheater Eindhoven, Stadsschouwburg Groningen, Pand P, NPO Radio 4, Paradiso, Splendor, en vele andere theaters. zalen, kastelen en kerken.

Hij heeft een bijzonder programma met werken voor piano en soundtrack, waarvoor hij zelf een groot gedeelte van het repertoire heeft gecomponeerd, waaronder het MiniConcerto for Piano and Kitchen Orchestra, een concerto voor piano en orkest, waarbij het volledige symfonie-orkest is vervangen door huishoudelijke apparatuur.

In zijn composities hoor je invloeden vanuit alle hoeken van de muziekwereld: klassiek, hedendaags, maar ook jazz, rock en folk. Zijn muziek is soms complex, soms zeer eenvoudig, maar altijd overgoten door Daan zijn bijzondere gevoel voor harmonie en altijd zoekend naar een muzikale puurheid.

 

In zijn eigen concertserie Zolderkamertjesklassiek nodigt Daan elke maand een gastsolist uit om vaak onbekende muziek op een bijzondere wijze aan het publiek te brengen.

Zijn composities zijn, naast in Nederland, uitgevoerd in Frankrijk, Egypte, China, Spanje, België, Polen en Litouwen. Onder de uitvoerders zijn Johan van der Linden, Deborah Witteveen, Marcel Worms, Henry Kelder, Duo Annemarie en Persephone, het Spaanse Pùrpura Pansa Quartet en natuurlijk Daan van den Hurk zelf.

Daan doceert piano bij Muziekschool Ceres, theorie, harmonie en contrapunt bij het HKU Utrechts Conservatorium, waar hij ook actief is (geweest) voor bijvak piano Jazz&Pop, techniekles hoofdvak piano Jazz&Pop, combolessen en vooropleiding klassiek piano.

In 2014 richtte Daan, in samenwerking met Henry Kelder, Anne-Maartje Lemereis en Tim Coenen het MatchingArts Collective op. Een online platform voor musici waar ook een uitgeverij en zelfs een cd-label aan zijn verbonden. Daan zijn composities en cd’s zijn hier uitgegeven.

Daan zijn kleurrijke spel, soms afwijkende repertoirekeuze met grote voorkeur voor het onbekende en het nieuwgeschreven, afgewisseld met prachtige verhalen die hij bij de stukken vertelt, zorgen voor zeer bijzondere concerten.