Literaire Lezing door Tommy Wieringa met muziek van pianist Daan van den Hurk

Literaire Lezing door Tommy Wieringa – georganiseerd in samenwerking met het Eindhovens Dagblad en Boekhandel Spijkerman.

Datum: woensdag 5 april 2017
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Locatie: Stadspaviljoen, Parkzaal, Alb. Thijmlaan 1 in Eindhoven
Muziek: Daan van den Hurk (piano) 
Entree: € 19,50 p.p.
Kaartverkoop: www.ed.nl/club

Tommy Wieringa
De dood van 
Murat
De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman. Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden.
In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.

Over het werk van Tommy Wieringa:

‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz, J.M. Coetzee met In Ongenade en Philip Roth met Alleman. Aan die lijst zouden wij de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen. – Le Figaro.

Tommy Wieringa (1967) is de auteur van onder meer de romans Alles over TristanJoe SpeedbootCaesarion en Dit zijn de namen. Essays en beschouwingen van zijn hand verschenen in onder andere de Volkskrant en NRC Handelsblad. Tommy Wieringa schreef het Boekenweekgeschenk 2014, getiteld Een mooie jonge vrouw. In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen, Honorair Kozak. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald.

Pianist en componist Daan van den Hurk (1987) is een zeer veelzijdig musicus.

Hij behaalde zijn bachelor in klassiek piano en jazz piano (tijdens welke hij in 2008 de tweede prijs van de Holland Casino Jazz Awards behaalde) en daarna zijn master in klassiek piano (in het solo-programma) en compositie aan het Utrechts Conservatorium, die hij afsloot met de première van zijn eigen Piano Concerto. Vier maal studeerde hij cum laude af. Hij studeerde onder meer bij Bert van den Brink (van wie hij al snel het predicaat ‘uitzonderlijk’ kreeg), Cor Bakker, Hans Eijsackers, Henry Kelder en Jeroen D’hoe.

Daan zijn kleurrijke spel, soms afwijkende repertoirekeuze met grote voorkeur voor het onbekende en het nieuw geschreven, afgewisseld met prachtige verhalen die hij bij de stukken vertelt, zorgen voor zeer bijzondere concerten.
Een selectie van zijn repertoire en zijn liefde voor wat hij zelf een ‘zolderkamertjesgevoel’ noemt heeft hij vastgelegd op twee cd’s: Insert Coin Here voor piano en soundtrack en Allerlei Fantasieën voor piano solo.
In zijn composities hoor je invloeden vanuit alle hoeken van de muziekwereld: klassiek, hedendaags, maar ook jazz, rock en folk. Zijn muziek is soms complex, soms zeer eenvoudig, maar altijd overgoten door Daan zijn bijzondere gevoel voor harmonie en altijd zoekend naar een muzikale puurheid.
Daan is ook een begenadigd improvisator. In de jazz- (en pop)muziek, maar ook in alle mogelijke andere stijlen. Naast improviseren op concerten, geeft Daan lessen en masterclasses hierin, en is hij begeleider van Silent Films.

Daan doceert piano bij Muziekschool Ceres, contrapunt bij het HKU Utrechts Conservatorium, waar hij ook als invaller actief is (geweest) voor bijvak piano Jazz&Pop, techniek les hoofdvak piano Jazz&Pop, combolessen en vooropleiding klassiek piano.
In 2014 richtte Daan, in samenwerking met Henry Kelder, Anne-Maartje Lemereis en Tim Coenen het MatchingArts Collective op. Een online platform voor musici waar ook een uitgeverij en zelfs een cd-label aan zijn verbonden. Daan zijn composities en cd’s zijn hier uitgegeven.
Ook is hij oprichter, organisator en programmeur van de intieme klassieke serie Zolderkamertjesklassiek in Pand P, Eindhoven.